TYÖILMAPIIRITUTKIMUKSEN tarkoitus on tuottaa henkilöstöhallinnon (HR) kehitykselle tarkoituksenmukaista tietoa, jolla aikaansaadaan henkilöstön hyvinvointia edistävä työympäristö, sellainen, jolla ei ole rapauttavaa vaikutusta työntekijöiden fyysiseen tai henkiseen hyvinvointiin ja joka soveltuu annettujen tehtävien suorittamiseen.
Työilmapiiritutkimus kuuluu Henkilöstötutkimukset-painopisteeseen.
Sen tuottamaa tietoa hyödyntäen pyritään kohti yritystä, joka osoittaa kykyä ja määrätietoisuutta työympäristön kehittämisessä sellaiseksi, jonka henkilöstö tunnistaa ensiluokkaiseksi, eli sellaiseksi, joka auttaa heitä suoriutumaan paremmin osoitetuista tehtävistä.
Ollakseen huippusuoriutuja, yrityksen tulee osoittaa kykenevänsä tuottamaan jatkuvana virtana työympäristöä edistäviä parannuksia, joita työntekijät odottavat – ja janoavat.
Työilmapiirijohtajuudessa yritys keskittyy työympäristönsä laatuun, ja arvioi sitä tuoteympäristöön itseensä liittyvillä ominaisuuksilla.
Yleisesti Henkilöstötutkimuksista:
Henkilöstötutkimusten tarkoitus on esitellä, määritellä ja kehittää kolme konseptia, joita yksikään ammattimainen henkilöstöhallinto-organisaatio (HR) ei voi sivuuttaa.
Ensimmäinen on HR-arvolupaus, joka on yrityksen toimintaan liittyvä epäsuora, mutta ehdoton, henkilöstölle tehtävä lupaus toimittaa heille tietty arvojen yhdistelmä – se voi olla yksilön kunnioittaminen, nöyrä johtajuus, uskollisuus toiminnan tarkoitukselle, tms.
Toinen konsepti, HR-arvovetoinen toiminta-malli, on se toimintaprosessien, johtamisjärjestelmien, liiketoimintarakenteiden ja yrityskulttuurin yhdistelmä, joka mahdollistaa yrityksen toteuttaa asettamansa HR-arvo-lupauksen. Sillä siis tarkoitetaan niitä järjestelmiä, laitteistoja ja ympäristöä, jolla HR-arvoa tuotetaan ja toimi-tetaan. Jos HR-arvolupaus on tavoite, on HR-arvovetoinen toimintamalli keinot sen saavuttamiseksi.
Kolmas konsepti, HR-arvokuri, viittaa sellaisiin tavoiteltaviin tapoihin, joilla yritykset voivat yhdistää HR-arvovetoiset liiketoimintamallit ja HR-arvolupaukset markkinoillaan kilpailukykyisesti.
HENKILÖSTÖ on yrityksen tärkein voimavara. Mutta:
ihmisillä on tapana kyllä kertoa, mitä he tarvitsevat, mutta sillä tavoin he harvoin päätyvät saamaan sitä, mitä oikeasti haluavat (Jobs);
"ihmiset eivät usko mitään, mikä ei sovi heidän suunnitelmaansa tai ennakkokäsitykseensä" (Tuchman);
"ihmiset eivät tiedä, mitä haluavat, ennen kuin se näytetään heille" (Jobs).
Henkilöstötutkimukset -painopisteen esivalmisteltuja tutkimuksia ovat Työilmapiiritutkimus, Työnkulkututkimus ja Sitouttamistutkimus.