YRITYKSEN tulee – selviytyäkseen ja kukoistaakseen – vakiinnuttaa markkinoilla tunnistettava olemus, markkinapresenssi, joka perustuu kestävään kilpailuetuun. Kilpailuetu on kaikkien sellaisten ominaisuuksien summa, joka erilaistaa yrityksen sen kilpailijoista. Kestävyys taas viittaa tuon kilpailuedun ylläpidettävyyteen ja kehitettävyyteen.
Kilpailuetu liittyy oleellisesti yrityksen ydinosaamiseen. Yritys kehittää, rakentaa ja vahvistaa sitä perustuen selkeään näkemykseen markkinoiden toivomuksista ja tarpeista. Yrityksellä tulee olla sen toimeenpanemiseen pitkän aikavälin suunnitelma, joka mahdollistaa nopean sopeutumisen markkinatarpeissa tapahtuviin muutoksiin.
Vain hellittämätön ymmärrys siitä, mikä tekee yrityksen kilpailukykyiseksi, voi tehdä kilpailukyvystä kestävää ja auttaa yritystä selviytymään ja menestymään.
Markkinapresenssitutkimuksessa ei niinkään pyritä kohti tuote/palveluinnovaatioita tai kultivoituja ja yksilöllisiä asiakassuhteita. Sen sijaan keskiöön nostetaan omaa luokkaansa oleva suorittaminen ja toimeenpano – tuottavuudella ja viime kädessä hinnalla mitattuna.
Avain on keskittyminen prosessiin.
Kyse on ennen kaikkea optimaalisen markkinapresenssin vaatimien olennaisten ominaisuuksien tunnistamisesta ja epäoleellisten säälimättömästä poistamisesta.
Markkinapresenssitutkimus kuuluu Markkinaselvitykset-painopisteeseen.
Yleisesti Markkinaselvityksistä:
Markkinaselvitysten tarkoitus on esitellä, määritellä ja kehittää kolme konseptia, joita yksikään markkinaälystään huolta pitävä yritysjohto ei voi sivuuttaa.
Ensimmäinen on arvolupaus, joka on yrityksen toimintaan liittyvä epäsuora, mutta ehdoton, kohdemarkkinoilleen tehtävä lupaus toimittaa sille tietty arvojen yhdistelmä – se voi olla hinta, laatu, suorituskyky, valikoima, läheinen sijainti, tms.
Toinen konsepti, arvovetoinen toimintamalli, on se toimintaprosessien, johtamisjärjestelmien, liiketoimintarakenteiden ja yrityskulttuurin yhdistelmä, joka mahdollistaa yrityksen toteuttaa asettamansa arvolupauksen. Sillä siis tarkoitetaan niitä järjestelmiä, laitteistoja ja ympäristöä, jolla arvoa tuotetaan ja toimitetaan. Jos arvolupaus on tavoite, on arvovetoinen toimintamalli keinot sen saavuttamiseksi.
Kolmas konsepti, arvontuottamisen kuri, viittaa sellaisiin tavoiteltaviin tapoihin, joilla yritykset voivat yhdistää arvovetoiset liiketoimintamallit ja arvolupaukset markkinoillaan kilpailukykyisesti.
"Kysyttäessä asiakkaat kyllä kertovat, mitä tarvitsevat, mutta sillä tavoin harvoin päätyvät saamaan sitä, mitä oikeasti haluavat."
Markkinaselvitys on jäsentynyt tapa kerätä tietoa markkinoista ja se on olennaisin osa kilpailuedun saavuttamisessa. Avainasia yrityksen ajattelussa tulee olla erilaistaminen; sen tulee ottaa uskalias askel luodakseen kilpailijoistaan erottuvan vaihtoehdon. Suurimman virheen se tekisi matkiessaan kilpailijoitaan tai halutessaan olla kaikkea kaikille.
Markkinaselvitykset-painopisteen esivalmisteltuja tutkimuksia ovat Tuote-/Palveluvertailututkimus, Markkinapresenssitutkimus ja Kasvututkimus.