TYÖNKULKUTUTKIMUKSESSA huomioidaan asiaankuuluvien organisatoristen funktioiden ja osapuolten käytännöt, toiveet ja vaatimukset tavoiteltaessa jaettujen prosessien, suunnittelun, aikataulutuksen ja läpinäkyvyyden kestävää tehostamista. Tähän päästään erilaisten periaatteiden, järjestelmien ja työkalujen soveltamisen optimoinnilla.
Työnkulkututkimus kuuluu Henkilöstötutkimukset-painopisteeseen.
Työnkulkututkimuksessa ei niinkään pyritä kohti työympäristöinnovaatioita tai kultivoituja ja yksilöllisiä työntekijöiden välisiä suhteita. Sen sijaan keskiöön nostetaan omaa luokkaansa oleva suorittaminen ja toimeenpano – tuottavuudella ja viime kädessä hinnalla mitattuna.
Avain on keskittyminen prosessiin.
Kyse on ennen kaikkea asiaankuuluvien organisatoristen funktioiden ja osapuolten vaatimien olennaisten prosessiominaisuuksien tunnistamisesta ja epäoleellisten säälimättömästä poistamisesta.
Käsite "matalin kokonaiskustannus" voi tässä yhteydessä tarkoittaa erilaisia toimintatavan kokoavia ajatuksia kuten "miellyttävyys" (minkä tahansa mielipahasta ja ärsytyksestä johtuvien aineettomien tai aineellisten prosessien takkuamisesta johtuvien kulujen kertakaikkinen puuttuminen) tai "luotettavuus" ja "kestävyys" (vähentää prosessien ylläpitämisen tulevia kustannuksia).
Yleisesti Henkilöstötutkimuksista:
Henkilöstötutkimusten tarkoitus on esitellä, määritellä ja kehittää kolme konseptia, joita yksikään ammattimainen henkilöstöhallinto-organisaatio (HR) ei voi sivuuttaa.
Ensimmäinen on HR-arvolupaus, joka on yrityksen toimintaan liittyvä epäsuora, mutta ehdoton, henkilöstölle tehtävä lupaus toimittaa heille tietty arvojen yhdistelmä – se voi olla yksilön kunnioittaminen, nöyrä johtajuus, uskollisuus toiminnan tarkoitukselle, tms.
Toinen konsepti, HR-arvovetoinen toiminta-malli, on se toimintaprosessien, johtamisjärjestelmien, liiketoimintarakenteiden ja yrityskulttuurin yhdistelmä, joka mahdollistaa yrityksen toteuttaa asettamansa HR-arvo-lupauksen. Sillä siis tarkoitetaan niitä järjestelmiä, laitteistoja ja ympäristöä, jolla HR-arvoa tuotetaan ja toimi-tetaan. Jos HR-arvolupaus on tavoite, on HR-arvovetoinen toimintamalli keinot sen saavuttamiseksi.
Kolmas konsepti, HR-arvokuri, viittaa sellaisiin tavoiteltaviin tapoihin, joilla yritykset voivat yhdistää HR-arvovetoiset liiketoimintamallit ja HR-arvolupaukset markkinoillaan kilpailukykyisesti.
HENKILÖSTÖ on yrityksen tärkein voimavara. Mutta:
ihmisillä on tapana kyllä kertoa, mitä he tarvitsevat, mutta sillä tavoin he harvoin päätyvät saamaan sitä, mitä oikeasti haluavat (Jobs);
"ihmiset eivät usko mitään, mikä ei sovi heidän suunnitelmaansa tai ennakkokäsitykseensä" (Tuchman);
"ihmiset eivät tiedä, mitä haluavat, ennen kuin se näytetään heille" (Jobs).
Henkilöstötutkimukset -painopisteen esivalmisteltuja tutkimuksia ovat Työilmapiiritutkimus, Työnkulkututkimus ja Sitouttamistutkimus.